Valle Reale

Langs de adembenemend mooie heuvels van het Laga-gebergte, middenin het groene hart van de Abruzzen, vormen de landerijen van wijngoed Valle Reale de geografische grens tussen het in het noorden gelegen Nationale Park van Gran Sasso (Grote Steen) en dat van Majella in het zuiden.

Dit ruige en ongerepte, spaarzaam door mensen bewoonde deel van de Apennijnen, is het beschermde leefgebied van beren, wolven, uitzonderlijke roofvogels en ander wild. Het is ook de plek waar de geschiedenis van de montepulciano d’Abruzzodruif ooit begon. Geen wonder dat het grootste deel van de ruim 54 hectare wijngaarden van de familie Pizzolo van Valle Reale beplant is met deze variëteit. Daarnaast bezitten de Pizzolos nog eens een 46 hectare tellend landgoed met jonge stokken.

De wijngaarden van Valle Reale – te vinden tussen Popoli (provincie Pescara) en Capestrano (Aquila) op een hoogte variërend tussen 150 en 350 meter boven de zeespiegel liggen gedeeltelijk op een dunne kalkrijke laag, maar hoofdzakelijk op een bodem samengesteld uit keien waarin een beetje klei en zand voorkomt. Daarnaast zijn ook de nabijheid van de Gran Sasso (hoogste punt: 2912 mtr.) en het Majella Massief van invloed op het groeiproces van de druiven. En dat nu maakt de wijnen van Valle Reale zo uniek voor de streek, want het leeuwendeel van Abruzzese wijn komt uit het veel te warme – en dus vaak logge, sterk alcoholische en spanningsloze wijnen opleverende – oosten van de regio.

Omdat er enorm grote verschillen tussen warme dag- en koude nachttemperaturen bestaan, geschiedt de rijping van de vruchtjes bij Valle Reale trager dan elders. Zoals gezegd, juist dát levert fantastische wijnen op met een verleidelijk parfum, een wonderschone balans, finesse, een betoverende aromatische expressie en een elegante afdronk. Extra zorg en aandacht in de wijngaarden zijn daarvoor wel de voorwaarden.

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo “Cerasuolo”

De klimaatomstandigheden waaronder de montepulcianodruiven voor rosé groeien zijn gelijk aan die voor de rode wijn. De grond waarin de stokken voor de Vigne Nuove Cerasuolo staan bestaat echter uit iets kleinere kiezels. De druiven op dit perceel zijn groter dan op andere delen in de gaard en ze worden geplukt voordat de oogst voor de rode wijn begint.

Daarmee behoudt deze intens donkerroze gekleurde Cerasuolo (kersenkleur), na een 36 uur durende inweking bij achttien graden Celsius en aansluitende alcoholische gisting, z’n prachtige sappige frisheid. De wijn heeft een heerlijke roodfruitige geur, is volumineus in de mond met kersen en vulling van kersenbonbons waardoor iedere slok ervan doet verlangen naar een volgende.


Bekijk onze rosé wijn aanbiedingen