Perrin Frères La Vieille Ferme

De rivier de Rhône stroomt het gelijknamige wijngebied pas binnen bij Vienne. Dit noordelijke deel van de regio, de Vallée du Rhône Septentrionale, strekt zich vervolgens via de Côte Rôtie, Condrieu, St.-Joseph, (Crozes) Hermitage, Cornas en St. Péray uit tot voorbij Valence waar de rivier de Drôme in de Rhône vloeit.

Zuidelijk hiervan, voorbij het stadje Montélimar, schampt de Rhône de wijnstreken Coteaux du Tricastin, Côtes du Rhône Villages en Châteauneuf-du-Pape om bij Avignon het gebied te verlaten op weg naar de Middellandse Zee. Dit deel van de Vallée du Rhône Meridionale herbergt ook beroemde appellations als die voor Gigondas, Vacqueyras, Beaumes-de-Venise en Vauclusewijn.

Geologisch en klimatologisch is ook een onderscheid te maken tussen het noordelijke en het zuidelijke deel. Hoe dichter naar de Middellandse Zee toe, hoe breder en vlakker de valleien en hellingen. Daar waar de Alpen en het Centraal Massief het hardst met elkaar botsten, overheerst een bodem getypeerd door graniet en ander vulkanisch gesteente waarop een kalkrijke laag is achtergebleven. Naar de kust toe wordt het sediment aan de oppervlakte steeds fijner: klei, kalk en zand gemengd met door gletsjers afgezette rolkeien en stenen. Het klimaat is hier gematigder dan in het noorden.

Perrin

La Vieille Ferme is een onderneming van de familie Perrin, wijnproducenten en – handelaars met een ijzersterke reputatie in de Zuidelijke Rhône. Zij zijn daar onder meer eigenaar van het befaamde Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape. Bij al hun wijnen streven de Perrins naar een zo hoog mogelijke mate van typiciteit, d.w.z. een klassieke stijl die telkens een referentie vormt voor de mogelijkheden van een bepaalde appellation, van ‘gewone’ streekwijn tot cru. De Perrins kiezen binnen elke appellation namelijk altijd voor fruit uit de beste wijngaarden.

In het geval van de Ventouxwijnen komen de druiven uit percelen op een hoogte van 300 meter boven zeeniveau met een betrekkelijk koel microklimaat. Dit komt de aromatische expressie van de wijnen zeer ten goede. Er wordt bij de vinificatie van de rode versie alleen gebruik gemaakt van de eerste afloop (free run juice) en niet van perswijn.

Houtlagering blijft achterwege. De rosé op zijn beurt is geen bijproduct van de rode wijn door middel van saignée, maar staat helemaal op zichzelf als volwaardige wijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één en ander resulteert in een voor de appellation uitzonderlijk hoge kwaliteit.

La Vieille Ferme Rosé

Houtlagering blijft achterwege. De rosé op zijn beurt is geen bijproduct van de rode wijn door middel van saignée, maar staat helemaal op zichzelf als volwaardige wijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één en ander resulteert in een voor de appellation uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Typisch mediterrane rosé met de nodige complexiteit en vulling. Gemaakt van 50% cinsault, 40% grenache en 10% syrah. Een wijn met een goede structuur, fruit, mineralen en een vleugje kruidigheid (anijs). Heerlijke aperitief- en eetwijn, voortreffelijk bij onder meer de Provençaalse of Aziatische keuken. Fantastisch in combinatie met goed gevulde maaltijdsalades als Salade Niçoise.

 


Bekijk onze rosé wijn aanbiedingen