Domaine Virginie

Domaine Virginie staat model voor de Franse wijnbouw van de eenentwintigste eeuw. Het is een nog jong, hypermodern bedrijf met een no-nonsense benadering van wijn. Virginie is gevestigd in Béziers en heeft als werkterrein de Languedoc waarbinnen vooral het departement Aude een belangrijke plaats inneemt.

Het was de in Frankrijk woonachtige jonge Belg Pierre Degroote die in 1989 het bedrijf oprichtte. Hij had zichzelf als landbouwkundige met specialisatie oenologie ten doel gesteld uitsluitend betaalbare wijnen te produceren zoals de consument die het meeste waardeert. Deze marktgerichte benadering leidde ertoe dat Virginie binnen tien jaar behoorde tot de vijf grootste wijnbedrijven van de Languedoc-Roussillon.

In die eerste jaren kreeg Pierre hulp van Frankrijk’s bekendste flying winemaker Jacques Lurton die wijnen maakte volgens Australisch concept. Ook nu nog is de stijl van werken bij Virginie uitgesproken Australisch, dus zonder franje maar wel met overgave en een volledige beheersing van alle technische details. Het enige wat telt is een onberispelijke kwaliteit.

Virginie is volledig gespecialiseerd in de productie van vins de pays de cépage, wijnen die hun identiteit en herkenbaarheid primair ontlenen aan het druivenras waarvan ze gemaakt zijn. Het gaat daarbij overigens om heel wat meer dan alleen wijnen van cabernet sauvignon en chardonnay. Ook de zogeheten Rhône druiven, die hier in de Languedoc verbluffende resultaten opleveren, nemen een prominente plaats in binnen het aanbod van het bedrijf. En sinds kort ook twee assemblages: een rosé van cinsault en merlot; een rode wijn van grenache met merlot.

Bij Virginie streeft men er bovenal heel nauwgezet naar om voor iedere druif het geschiktste terroir te vinden. In het ene geval is dat kleirijke zandgrond in een zo koel mogelijke omgeving, soms kiest men juist voor kalkbodems op een warme plek. En dat het hechten van zoveel belang aan terroir juist ook zinvol is bij het maken van cépage wijnen wordt iedere keer duidelijk bij het proeven van het resultaat.

Domaine Virginie | Cuvée Rosé

Om een zo bleek mogelijk gekleurde wijn te verkrijgen persen de wijnmakers bij Virginie de in de nachtelijke uurtjes geplukte cinsault-, syrah- en merlotdruiven meteen na de oogst heel kortstondig. Beide zoete vruchtensappen gaan daarna voor vergisting separaat op tank.

Na assemblage van 75% cinsault en 15% merlot met een klein beetje syrah ontstaat een elegante frisfruitige, frambozenvolle, fonkelend bleekroze rosé met een dorstlessend droge, soepele spanning. Lekker als aperitief, heerlijk bij allerhande hapjes en lichte gerechten.

Domaine Virginie | Rosé de Syrah

De rijpe syrah druiven van warme gaarden uit l’Aude en l’ Hérault worden meteen bij aankomst in de kelder teruggekoeld en ondergaan een relatief lange inweking bij een lage temperatuur. Hierdoor kunnen alle prettige smaaknuances in de wijn terechtkomen.

Na het persen van de vruchtjes steekt men de wijn over op RVS tanks waarin het sap doorgist. Daarna is de wijn klaar om gebotteld te worden.

Dan is dit een donkerroze gekleurde, zonnige aperitief- of lunchgerechtenwijn met framboosjes en aardbeienjam, een sprankelende fraîcheur en tongstrelende lichte romigheid waar je eenvoudigweg van blijft snoepen.


Bekijk onze rosé wijn aanbiedingen