Domaine Sainte Lucie – MIP Rosé – Made in Provence

In Puyloubier, twintig kilometer oostelijk van Aix-en-Provence, aan de voet van de Montagne Sainte Victoire, richtte Michel Fabre in 1978 Domaine Sainte Lucie op. Inmiddels strekt het uitgebreide domein zich over veertig hectare uit en dragen Michels kinderen – jonge vinologen en marketingstrategen – de verantwoording over de cultivering en behandeling van de druiven. En over de vinificatie, promotie en verkoop van de wijnen.

De gemiddeld vijfendertigjarige stokken van Sainte Lucie MIP staan op een dunne laag kalkrijke zand- en rode kleigrond vol stenen. Eigenlijk alleen dus een bodem geschikt voor wijndruiven. Het betreft hier grotendeels de rode variëteiten grenache en syrah aangevuld met wat cabernet sauvignon, mourvèdre en natuurlijk carignan en cinsault. In de kleur wit maakt rolle of vermentino de dienst uit. Die wordt in de Provence niet zelden – ook bij Sainte Lucie MiP – versneden in rosé om de wijnen extra bloemige aroma’s mee te geven.

Omdat de druiven op het domein genieten van een optimale aanplant ten opzichte van de zon, kunnen ze in goede gezondheid tot volle en rijpe wasdom komen. Bij vochtig weer zorgen de gemoedelijke bergwinden – waarvan de Mistral misschien wel de bekendste is – dat schimmels en rot geen vat krijgen op de trossen. Het maakt biologische landbouw op Domaine Sainte Lucie MiP tot een gemakkelijke uitdaging. En een dankbare want de flora en fauna is hier langs de Sainte Victoire adembenemend prachtig en boeiend divers.

De natuurvriendelijke aanpak op het domein heeft vanzelfsprekend ook z’n weerslag op de wijnen van Sainte Lucie MIP. Die zijn fruitrijk, elegant kruidig, floraal en zuiver. Tel daar de moderne flessenuitvoeringen bij op en de rosé’s van Domaine Sainte Lucie mogen gerekend worden tot de verleidelijkste Provencewijnen op iedere gelegenheid en elk gebruiksmoment.

Bekijk hier alle rosé wijnen van Domaine Sainte Lucie – Made in Provence

Domaine Sainte Lucie – Made in Provence Classic rose wijn

Voor de MIP Classic worden ‘s nachts geplukte cinsault, syrah en grenache (respectievelijk 60%, 20% en 20%) direct na ontstelen apart geperst en separaat vergist op gekoelde tanks. Zo ontstaat een heel licht getinte rosé met geur- en smaaknuances van rode vruchtjes en citrusfruit naast een verleidelijk kruidenparfum. Behalve als lichtvoetig aperitief is de Classic – jong gedronken – een aangenaam frisse begeleider van niet de zware mediterrane gerechtjes en witvlees van de grill.

Domaine Sainte Lucie – Made in Provence Premium rose wijn

Voor de MIP Premium worden ‘s nachts geplukte syrah (60%), grenache (30%) en tien procent vermentino (rôle) direct na ontstelen apart gedurende drie uur ingeweekt, vervolgens geperst en separaat vergist in gekoelde tanks. Deze methodiek geeft de Premium zijn lichtrose kleur en voorzichtige geur- en smaakimpressies van grapefruit, citroen, peer en groene appel. Maar natuurlijk ook van rijpe rode vruchtjes zodat de vergelijking met iets van bramensap en cassis snel gemaakt is. Omdat de wijn lekker frissappig is en voorzien van een opvallende fles met moderne uitstraling, gooit hij zeker hoge ogen op ieder zonnig terras. Met of zonder een lichtvoetig gerechtje.

Domaine Sainte Lucie – Made in Provence L’Hydropathe rose wijn (elite)

‘s Nachts geplukte syrah (60%) en grenache worden apart met schilletjes gedurende vijf uur ingeweekt op stalen vaten. Nadat de vruchtjes zijn geperst rust het afgevloeide sap nog een week ongefilterd in afgesloten kuipen waarin zuurstof geen kans krijgt schade aan te richten.

Juist door deze langzame opvoeding ontstaat een zeer zuivere wijn waarin de karakteristieken van de verschillende biologisch behandelde wijngaarden zijn terug te proeven. Eenmaal in de assemblage geurt en smaakt de Lucie verfijnd naar rijpe rode vruchten. Het is zijn aangename mineraliteit en langere afdronk die hem onderscheiden van zijn lichtere broers. Daarom combineert deze complexere rosé iets gemakkelijker met kruidige ingredienten. Voor wie aan tafel liever een andere kleur prefereert kan deze provencewijn altijd vóór het eten nog schenken: een mooier aperitief dan deze Côté Sainte Victoire is moeilijk denkbaar.

Bekijk hier alle rosé wijnen van Domaine Sainte Lucie – MiP

Geschiedenis van de Provence rosé wijn
De geschiedenis van de Provençaalse wijnbouw is de oudste van Frankrijk. Al in de zesde eeuw voor Christus introduceerden de Phoeniciërs de vitis vinifera in het gebied rond Marseille. Ook de Romeinen wisten de wijnen uit deze regio op waarde te schatten en spraken dan ook liefdevol over de lekkernijen in ‘nostra provincia’: het gebied dat we nu Provence noemen.

Vandaag de dag zijn vooral de rosé wijnen uit de Provence, die ruim viervijfde van de totale wijnproductie in de regio voor hun rekening nemen, populair. Let wel dat iets minder dan tien procent van de wereld-roséproductie afkomstig is uit de Provence! Daarnaast is rood in opkomst; witte Provence is nagenoeg aan het verdwijnen.

Bekijk hier alle rosé wijnen van Domaine Sainte Lucie – MiP

Made in Provence


Bekijk onze rosé wijn aanbiedingen