Spaanse Rosé
Spanje ligt tussen de 37e en 43e breedtegraad. Het is er erg warm, al zij er wel grote regionale verschillen. Spanje heeft van alle Europese landen het grootste wijngaardareaal: meer dan 1.2 miljoen hectare. Daarvan is 55% geklasseerd als VQPRD-gebied. Ook dat is dus meer dan Frankrijk en Italië. Met 11 miljoen hectoliter VDQPRD-wijn is Spanje echter niet de grootste wijnproducent van de wereld. Dat komt doordat de wijngaarden een relatief lage opbrengst hebben, ongeveer 25 hectoliter per hectare is in veel gebieden normaal. Voor DO-wijnengaarden ligt het gemiddelde slechts op 15 hectoliter per hectare. Frankrijk produceert gemiddeld 40 a 50 hectoliter per hectare en in Duitsland is dat zelfs 80 a 100 hectoliter. De lagere opbrengst in Spanje heeft een gunstig effect op de wijnkwaliteit.

Het grootste deel van de Spaanse wijn is rood. Maar Spaanse rosé is ook bekend. De belangrijkste druif voor de rode wijn is Tempranillo. In sommige streken heeft deze druif een andere naam. Verreweg de meeste witte wijnen komen uit Centaal-Spanje, de DO La Mancha. Een groot deel van deze wijen worden gedistilleerd voor de productie van brandy; de Spaanse versie van cognac en armagnac. Spaanse rosé komt vaak voor in het gebied Ebro. Onder het gebied Ebro valt La rioja, Navarra en Aragon. Maar spaanse rosé word ook gemaakt in Catalunya en La Mancha. Toch wordt er weinig aandacht geschonken aan Spaanse rosé.
Rosé uit Spanje
De voornaamste druif om spaanse rosé te maken is Tempranillo. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor spaanse rosé zoals garnacha en cabernet Sauvignon. Spaanse rosé is vaak donker van kleur. Ze zijn bekend om hun vele fruit zoals framboos, aardbei en rode bessen.


Bekijk onze rosé wijn aanbiedingen