Provence Rosé

De provence is een streek in Frankrijk. Deze streek staat vooral bekend om zijn provence rosé. De bodem in de Provence is zeer gevarieerd, vrij zanderig en rotsig. Hier en daar kalk en klei. De gemiddelde temperatuur is er vrij hoog, zo’n 15,6 graden. Het gemiddeld aantal zon uren in de Provence zijn er maar liefst 2898 uur.
In de Provence is zo’n 26000 hectare wijngaard en een totaal productie van 820000 hectoliter per jaar. De soorten wijn zijn Provence Wit (5%), Provence rood (15%) en Provence rosé (80%).

De Provence is onder te verdelen in de volgende appellations:
Vin de Pays
Regionale Appellations:
- Côtes de Provence
- Les Baux-de-Provence
- Coteaux d’Aix en Provence
Lokale Appellations:
- Palette
- Cassis
- Bandol
- Bellet
- Coteaux Varois

Het belangrijkste wijntype is Provence rosé. Een aanzienlijk deel van de Provence rosé productie wordt in de Provence zelf gedronken. De Provence rosé wijnen passen bij het klimtaat; ze zijn licht, fris en fruitig – echte dorstlessers. Het meeste gangbare type Provence rosé wordt gemaakt op basis van een korte inweking van blauwe druiven. Nadat deze voldoende kleur hebben afgegeven, worden ze geperst. Daarna vindt de gisting plaats op lage temperatuur. Door kleine variaties op deze vinificatiemethode ontstaan verschillende typen Provence rosé. De kwaliteit van de rode wijnen is de laatste jaren sterk verbeterd.

De aanbevolen druivenrassen voor Provence rosé zijn Grenache, Cinsault, Mourvèdre en Tibourin. Er staat in de Provence ook nog veel Carignan, maar deze druif mag maximaal 40% van de assemblage uitmaken. Voor Syrah en Cabernet Sauvignon geldt een maximum van 30%.

Côtes de Provence
Met bijna 19000 hectare is de Côtes de Provence verruit de grootste regionale appellation van de Provence. Door de omvang van de Côtes de Provence zijn er grote verschillen in de kwaliteit van de wijnen.
Vanaf 1951 was Côtes de Provence geklasseerd als VDQS. Het heeft lang geduurd voordat een AOC tot stand kwam. Dat gebeurde pas in 1977, omdat er zo veel verschillende belangen in het geding waren. De betere wijnhuizen wilden zich onderscheiden van de rest. Om aan die wens tegemoet te komen werd voor 23 wijndomeinen in de Côtes de Provence de classificatie ‘Cru Classé’ ingesteld. Maar die is vervolgens niet bijgehouden, en tegenwoordig betekent deze extra classificatie niet veel meer. Wel gaat de kwaliteit van Provence rosé omhoog. De Provence rosé kent tegenwoordig meer variëteiten en stijlen. Ook zijn de wijnen uit de Côtes de Provence, zoals Provence rosé veel verfijnder en eleganter geworden.

Rose-wijn.com heeft voor u de beste Provence rosé. Met Domaine Sainte Lucie (Made in Provence by Lucie MIP) en Château Sainte Roseline bieden wij u de absolute top op het gebied van rosé uit de Provence.

Bekijk hier de wijnen van Made in Provence Domaine Sainte Lucie MIP

Bekijk hier de wijnen van Château Sainte Roseline


Bekijk onze rosé wijn aanbiedingen