Hoe ontstaat Rose wijn

Rose wijn is een eigen wijntype. Het is dus geen lichte rode wijn of witte wijn met een kleurtje. Rosé wijn heeft zijn eigen manier van wijn maken. Daar zijn meerdere methodes voor. Rosé wijn word alleen gemaakt van blauwe druifjes of in combinatie met witte druiven. Blauwe druiven zijn nodig om er kleur uit de halen. Witte druiven hebben geen rode kleur en daar kan dus geen rosé wijn van gemaakt worden. Witte wijn en rode wijn mag niet gemengd worden zo rose wijn te creëren.  Op die regel is weliswaar één uitzondering: rosé Champagne.

De verschillende methodes om rose wijn te maken:

- Korte inweking (saignée)
Via deze methode maakt men tegelijkertijd rode wijn en rose wijn. Bij deze methode laat de wijnboer tijdens het proces van rode wijn sap weglopen, zodat de most voor de rode wijn relatief meer schillen bevat. Dat sap wat hij weg laat lopen is licht van kleur en hier kan hij rosé wijn van maken.
De rosé wijnen die volgens deze methode gemaakt zijn worden ook wel Vins de Saignée genoemd. Ze zijn vaak soepel, fris en fruitig. De meeste rosé wijnen uit de Provence en Tavelwijnen worden op deze manier gemaakt.

- Directe Persing
Zoals al eerde werd gemeld heb je voor rosé blauwe druiven nodig. Deze worden na de oogst meteen geperst. De kleur komt uit de schillen van de druif, want elk sap uit een druif is blank. Door zo weinig mogelijk de wijn in contact te laten met de schillen houd je een lichte rode wijn over. Daarna behandeld men de most als witte wijn.

- Langer schilcontact
Een andere mogelijkheid is de wijn als rode wijn te maken en na de alcoholische vergisting de wijn deels te persen. Dat sap wat je dan opvangt is door het langere schilcontact donker rose van kleur. Het levert een geconcentreerde rose wijn op die donkerder van kleur is. In de Bordeaux word van oudsher zo’n rosé wijn gemaakt. Deze noemen we ‘Clairet.’ Het is eigenlijk een hele lichte rode wijn.

- Mengen witte en blauwe druiven
Witte wijn en rode wijn mag niet gemengd worden. Rode en witte druiven natuurlijk wel. Deze gaan dan gezamenlijk in de kuip. Dit type rosé komt vaak voor in Duitsland. Dergelijke rosés heten Rotling of Schillerwein.

 

 


Bekijk onze rosé wijn aanbiedingen